Tempus18:n leiripaikka on Vattaja. Se sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Kokkolan keskustasta. Vattaja muistetaan myös Pohjanmaan Partiolaisten ensimmäisen piirileirin, Kari-08:n leiripaikkana.

Leiripaikka sijaitsee hieman sisämaassa, mutta jokainen osallistuja pääsee leirin aikana vesiaktiviteetteihin meren äärelle. Vattajalla on upeat hiekkarannat ja niitä riittää silmänkantamattomiin. Yhtenäistä hiekkarantaa Vattajalla on 15 kilometriä ja näin se onkin Euroopan laajin yhtenäinen rantadyynialue pohjoisella havumetsävyöhykkeellä.

”Leiripaikan alue on viihtyisä. Se on yhtä aikaa metsäalue, mutta samalla tuoksuu meri, vaikka se ei näykään leirialueelle saakka. Leiripaikka on niemellä meren läheisyydessä”, kuvailee leirin toinen kokemusjohtajista, Henri ”Henkka” Korkeaniemi.

Alue on ainutlaatuinen niin Suomen mittakaavassa kuin myös koko Euroopassa. Vattajan luontoa arvostetaan ja sen dyynit ja rannat ovatkin osa EU:n Natura 2000-luonnonsuojeluverkostoa. Vuonna 2016 Vattajanniemi ja Ohtakari voittivat Vuoden retkipaikka -äänestyksen.

Vattajalla voit nähdä ajan kuluessa luonnossa tapahtuneet muutokset. Hiekka on tullut alueelle muinaisten jäämassojen mukana. Maankohoamisen myötä hiekka on tullut meren pinnan yläpuolelle. Alueella maa kohoaa joka vuosi lähes yhden senttimetrin. Viimeisen vajaan 300 vuoden aikana meri on vetäytynyt 1,5 kilometriä.

”Leiripaikan hyvä puoli on myös se, että se on tiivis alue, joten kaikki on melko lähellä omaa telttaa. Teltankin saa todennäköisesti hyvälle paikalle pystyyn, koska alueen maastot ovat telttailulle sopivia”, Henkka jatkaa.

Leiripaikan esittely on alunperin julkaistu Pohjan Puhurissa 4/2017